Je bekijkt nu Ammann ARS-serie is wendbaar en levert goede verdichtingsprestaties

Ammann ARS-serie is wendbaar en levert goede verdichtingsprestaties

Ammann-ars-wendbaar
Tijdens de Bauma in München presenteerde de Zwitserse Ammann Group in april een nieuwe range ARS grondwalsen, die bestaat uit vijf modellen. Ammann is niet alleen specialist op het gebied van verdichtingsmaterieel, maar produceert eveneens asfaltafwerkmachines, asfaltcentrales, mobiele brekers en betoncentrales. In Nederland wordt het verdichtings- en wegenbouwmaterieel verkocht via Wynmalen & Hausmann uit Heteren en in België door Luyckx NV in Brecht. De nieuwe ARS-serie kenmerkt zich door lagere operationele kosten, kracht, wendbaarheid en optimale grondverdichtingsprestaties. Daarbij wordt gekozen voor Stage V motoren en dus zijn de grondwals ook nog eens duurzaam. Van de vijf nieuwe modellen is de ARS 70 met een eigen gewicht van zo’n 6,5 ton de kleinste. Deze heeft een wals breedte van 1.680 mm. Voor dit type is gekozen voor een Kubota V3307-CR-TE4 dieselmotor. Dan volgen de ARS 110 en 130 van 10,6 respectievelijk 12,6 ton en met een walsrol van 2.130 mm breed. Hier wordt het motorvermogen geleverd door een Deutz TCD3.6L4 krachtbron. De twee grootste grondwalsen, welke geschikt zijn voor het zwaardere verdichtingswerk, zijn de ARS 150 en 170. Deze brengen een gewicht van 14,8 en 16,4 ton op de weegschaal. De breedte van de walsrol bedraagt eveneens 2.130 mm. Ook hier wordt gekozen voor een Deutz dieselmotor, maar dan van het type TCD4.1L4.
Ammann ARS-serie is wendbaar en levert goede verdichtingsprestaties 1
De cabines van de nieuwe Ammann grondwalsen zijn zeer ruim en bevatten veel glas. Bij het ontwerp is zeer goed rekening gehouden met de machinist, die vanuit de cabine goed zicht op het werk en de walsrol moet hebben. En ook goed zicht naar de achterkant van de machine en beide zijkanten. Er zijn geen hinderlijke raamstijlen en het ontwerp van de motorkap is zodanig, dat het zicht naar achteren op geen enkele wijze wordt gehinderd. Het is voor fabrikanten niet altijd eenvoudig om alle techniek die nodig is om motoren aan de Stage IV of nu zelfs Stage V emissienormen te laten voldoen een plek te geven. Dat geeft zeker constructeurs en designers nog wel eens hoofdbrekens en zullen compromissen gesloten moeten worden. Daarbij moet men ook wel eens noodgedwongen voor een andere motorfabrikant kiezen, omdat elk merk zo haar eigen oplossingen gebruikt. Sommige motorenbouwers kunnen aan de strenge eisen voldoen zonder dat gebruik hoeft te worden gemaakt van onder andere een roetfilter en diesel-oxidatiekatalysator. Ook het zicht op de walsrol naar voren is goed. Tijdens de Bauma kregen we uitleg van productspecialist Cees Tromp, waarbij BMB zelf natuurlijk ook even plaats nam in een van de nieuwe ARS modellen.
De Ammann walsen zijn zeer wendbaar en hebben compacte afmetingen. Dit maakt verdichtingswerk op krappe locaties goed uitvoerbaar, ook met het oog op veiligheid voor de omgeving. Ammann heeft een eigen constructie ontwikkeld op basis van 150 jaar ervaring. Hierbij hoeft tot 10% minder (motor) olie gebruikt te worden. Deze olie verzorgt het smeren en koelen van de lager van de rol. De hydrostatische aandrijving vraagt tot maar liefst 26% minder olie en maakt nauwkeurige verdichting mogelijk, doordat de rijsnelheid van de wals optimaal te regelen is. In combinatie met het ECOdrop motormanagementsysteem ligt het verbruik tot 22% lager. Tegelijkertijd realiseren de walsen het hoogste verdichtingsvermogen in hun klasse. Ammann claimt met de nieuwe ARS-serie de meest compacte en wendbare grondwalsen te hebben gebouwd. De ARS 70 is liefst 845 mm (16%) korter geworden dan diens voorganger. Bij de vijf nieuwe modellen is de draaicirkel met 20% gereduceerd en ligt tussen 2.580 en 3.200 mm. Dankzij een optimale gewichtsverdeling op zowel de banden als de walsrol is de stabiliteit flink verbeterd. Het knikpunt van de machine is geheel onderhoudsvrij.
Ammann_ARS-110

De wals laat zich zeer goed en soepel bedienen dankzij de intuïtieve bedieningselementen. Ook onderhoud is goed te doen en de motor en andere belangrijke componenten zijn goed toegankelijk voor dagelijkse inspectie. Zo kan de cabine kantelen.

Ammann ’s intelligente ACE Force verdichtingssysteem staat garant voor perfecte prestaties. Hiermee wordt de verdichting van de wals geregeld en relatief gemeten en wordt er een advies gegeven aan de machinist. Met het ACE Pro systeem wordt de absolute verdichting gemeten en geregeld (frequentie en amplitude zijn dan ook traploos regelbaar).

Ammann grondwalsen dragen hiermee direct bij aan een efficiënter werkproces, wat resulteert in lagere operationele kosten. De verwachtingen zijn in de Benelux dan ook hoog gespannen. De vijf nieuwe ARS-modellen leveren niet alleen optimale verdichtingsprestaties, maar zijn tevens compact, krachtig en wendbaar!