Je bekijkt nu Advies voor aankoop van een trilplaat

Advies voor aankoop van een trilplaat

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Hoe kies je de juiste machine om het werk te kunnen maken?

Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Hieronder worden alle aspecten besproken die horen bij de selectie voor een geschikte machine. En mocht u na het lezen nog vragen hebben dan helpen wij u graag persoonlijk verder.

Welke type trilplaat heb ik nodig ?

Een goede verdichting is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het straatwerk niet gaat verzakken en daardoor duurzaam is.

Voor aanleg van sierbestrating, terrassen en paden; verdichten van een onder baan van (10 – 20 cm) en daarna het aftrillen van overwegend smal en dun straatwerk. Hiervoor is de AMMANN APF serie met een slagkracht van 15- tot 20 kN zeer geschikt.

Voor de aanleg van opritten, parkeer plaatsen en uiteenlopende bestratingswerkzaamheden zijn de APR modellen ontwikkeld. De onder baan bij deze werkzaamheden is dikker (25 – 45 cm) om de  draagkracht te vergroten. Met een grotere slagkracht, compacte constructie en met een goede wendbaarheid zijn deze veelzijdige allrounders bijzonder geschikt voor met middelzware werk. Met een centrifugaal kracht van 22 kN tot 40 kN ook geschikt voor de verdichting van greppels, stoepen en op plaatsen waar de ruimte beperkt is.

Voor de verdichting van de dikkere onder banen (45 – 75 cm) van zand, puinbanen van (10 – 40 cm) en het aftrillen van dikke betonklinkers zijn de APH modellen ontwikkeld. Met een centrifugaal kracht / slagkracht van 50 kN tot wel 110 kN zijn dit zeer krachtige verdichtingsmachines waarmee dikkere onder banen kunnen worden verdicht.

Voor een uitgebreid overzicht zie de triplaten en stampers toepassingstabel.

De verschillende categorieën trilplaten

Advies voor aankoop van een trilplaat 1Deze zijn onder te verdelen in drie categorieën. Lichte trilplaten; ook wel sleeptrillers of vooruit trilplaten genoemd. Deze machines worden veel gebruikt in het tuin- en park segment. Niet alleen door hoveniers maar ook vaak door stratemakers.   Deze lichtere machines hebben het tril element, met een onbalans as, voorin de machine zitten. Bij AMMANN heten deze trilplaten de APF serie.

Ze beschikken over het vermogen om te kunnen klimmen op een hellend oppervlak en over een goede loop snelheid. Bij AMMANN zijn deze types tegenwoordig allemaal uitgevoerd met één onderhoudsvrije onbalans as.

Advies voor aankoop van een trilplaat 2De tweede categorie zijn de middelzware trilplaten met omschakelbare / omkeerbare  voor- en achteruit. Bij deze machines zit de tril bak (met twee onbalans assen) in het midden van de machine gemonteerd. Daardoor lopen deze zwaardere machines in twee richtingen. Ze beschikken over voldoende loop vermogen om te klimmen. Ook op een hellend vlak. Voor en achteruit schakelen gebeurt met een hendel op de stuurboom.

Advies voor aankoop van een trilplaat 3Bij AMMANN is deze tweede categorie onder te verdelen in twee sub groepen; de serie APR (met V-snaar aandrijving) en de APH (hydrostatisch aangedreven) waar het merk AMMANN om bekend staat. Deze zwaardere trilplaten zijn uitgevoerd met twee of de (uniek ontwikkelde) AMMANN drie onbalans assen techniek. Al meer dan tien zijn onderhoudsarme machines populair in de markt.

Hoe werkt hydrostatische aandrijving?

Advies voor aankoop van een trilplaat 4De dieselmotor drijft een hydraulisch systeem aan, dit is vergelijkbaar met een graafmachine. Door toepassing van een tandwielpomp en hydrauliek motor wordt de aandrijving verzorgd. Op de afbeelding hiernaast zijn de hoofd componenten aangegeven.

Als een van de weinige fabrikanten past  AMMANN deze vorm van premium aandrijving toe op alle machines uit de APH serie.

De voordelen van hydrostatische aandrijving

Dit type aandrijving biedt een aantal voordelen; er is minder onderhoud nodig. Door het ontbreken van een V-snaar kan er geen slip in de aandrijving optreden en levert de machine een constant verdichtingsresultaat onder alle omstandigheden.

Doordat er bij het bouwen gebruik gemaakt wordt van hoogwaardige hydraulische componenten (zie schema hierboven) is de investering vaak wat iets hoger maar daar staat tegenover dat gedurende de levensduur (soms wel 10 jaar of meer) er veel minder onderhoud aan de machine is. Dit resulteert in lagere exploitatiekosten en een langere levensduur.

Benzine of dieselmotor

De lichtere trilplaten van AMMANN zijn overwegend uitgevoerd benzine motoren van de nieuwe generatie Honda GX industrie motoren.  Dit zijn moderne, stille viertakt motoren. Ze zijn minder schadelijk voor het milieu en bovendien gebruiksvriendelijker. Ze lopen op loodvrije Euro 95 (groene slang) benzine maar ook op Aspen alkylaat benzine (4T blauwe jerrycan).

Tip: ter voorkoming van eventuele problemen met de carburateur adviseren wij dringend om geen E10 te tanken maar alleen E5 benzine. (hierin is maximaal 5% bio ethanol toegevoegd). Tweetakt motor en worden in verband met de schadelijke uitstoot voor mens- en milieu niet meer gebruikt.

Een dieselmotor is leverbaar vanaf de APF 20/50 en zwaarder. Hatz dieselmotoren zijn degelijke motoren. Zeer betrouwbaar in gebruik met een goede reputatie op het gebied van duurzaamheid en lage kosten.

Electrische aandrijving

Op dit moment zijn de ontwikkelingen voor een zogenoemde powerpack (combinatie van elektromotor, accu en snel laders) in volle gang. En emissie vrij werken is in opkomst. Het beperken van de milieubelasting (Co2-prestatieladder) is goed voor het milieu.

Bij AMMANN wordt er hard gewerkt om het elektrificeren verder door te ontwikkelen ook voor de compacte grondverdichting zoals voor trilplaten en stampers. De ontwikkelingen op dit vlak gaan snel maar helaas zijn de beperkingen en nadelen op dit moment vaak (te) groot.

Handstart of elektrische start

Lichtere trilplaten met een slagkracht tot 40 kN zijn goed met de hand te starten. Door middel van een trekkoord worden deze machines aangetrokken. Tenzij je dit niet dagelijks vele malen per dag hoeft te doen is dit een prima keuze. We is het belangrijk om de start procedure goed uit te voeren. Trek rustig aan het koord totdat de motor voelbaar tegen de compressie aan loopt. Laat het startkoord terugkomen en trek dan met twee handen zodat er een volle slag gemaakt kan worden. In veel gevallen zal de motor dan direct starten en is er geen terugslag.

Zwaardere machines boven 50 kN slagkracht hebben een hogere compressie waardoor de keuze voor een elektrische start meer voor de hand ligt.

Accu trilplaat

Trilplaten hebben een speciale accu. Doordat deze wordt blootgesteld aan zware trillingen vraagt dit om een extra stevige inwendige constructie. Zo zijn de loodplaten dikker uitgevoerd omdat breuken te voorkomen en zijn er extra veiligheidsvoorzieningen toegepast om bij eventuele lek raken te voorkomen dat zuur kan worden rond gesproeid. Daarom is het advies om alleen speciale deze accu’s te gebruiken zoals in de handleiding wordt aangegeven.

Reductie van de hand arm vibraties (H.A.V.)

Door het toepassen van goede absorptierubbers in de stuurboom worden trillingen voor de gebruiker zoveel mogelijk gereduceerd. Om daarmee de blootstelling aan de gevaren van het hand-arm vibratiesyndroom (H.A.V.) zo tot een minimum te beperken. AMMANN besteed bij de ontwikkeling van compacte verdichtigs machines veel aandacht aan de ontwikkeling van deze dempers om gebruikers zoveel mogelijk bescherming te bieden. Bij de meeste machines van AMMANN is het trillingsniveau voor de gebruiker zo laag dat er geen wettelijke maximum gesteld wordt aan het gebruik. (dit geldt ook voor het gebruik in Duitsland).

Onder plaat

Alle AMMANN trilplaten zijn uitgevoerd met een gietstalen slijtvaste onder plaat. Dit onderdeel wordt uit een stuk gemaakt en biedt een aantal voordelen. (in tegen stelling tot eenvoudige machines die zijn uitgevoerd met een stalen plaat). De voordelen van een gietstalen plaat is dat die slijtvaster en duurzamer zijn. Minder gevoelig voor trillingen en blijft bovendien altijd vlak.

Compleet onderhoud

Advies voor aankoop van een trilplaat 5Zeker voor triplaten geldt dan met goed onderhoud de kans storingen wordt verkleind en de levensduur verlengd. Voor het jaarlijkse grote onderhoud levert AMMANN complete servicekits/filtersets. Deze zijn leverbaar voor elk type machine. Hierin zitten alle benodigde filters, V-snaren, pakkingen, afdichtingen en ook het trekkoord. Als u deze set periodiek compleet versleuteld aan de machine wordt daarmee de levensduur van de machine verlengd en de kans op stilstand verkleind. (in de praktijk komt het helaas nog regelmatig voor dat werk moet worden stil gelegd omdat een trekkoord van slechts een paar euro is geknapt). Uiteraard is dit jammer kan met een service kit eenvoudig worden voorkomen.

Accessoires

Advies voor aankoop van een trilplaat 6Voor het aftrillen van straatwerk levert AMMANN een vulkollan mat/trilmat. Met deze slijtvast en transparante mat wordt beschadiging van het straatwerk voorkomen. Uiteraard laat deze mat ook geen sporen na op het straatwerk. Bij de huidige generatie APF trilplaten is er voor het monteren van de mat geen bevestigingsmateriaal meer nodig.

Advies voor aankoop van een trilplaat 7Een wielstel wordt bij op alle APF modellen standaard meegeleverd. Deze wielstellen zijn voet bedient, zeer solide uitgevoerd en met vaste lagers. Ook voor de ATR / ACT trilstampers zijn deze handig afneembare wielstellen leverbaar. Daarnaast leveren wij ook maatwerk zoals bijvoorbeeld het monteren van een vonkenvangers. (verplicht bij het werken in de petrochemisch industrie)